Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului

"Pe scaunul lui Moise şi al lui Aaron au şezut cărturarii şi fariseii, arhiereii şi preoţii; tot ce vă învaţă ei să faceţi, să faceţi, că ei legea lui Dumnezeu învaţă..." (Matei 23, 2-3). 






Preasfinţia Sa Dr. Ioachim Băcăoanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului

După tot ceea ce se cunoaşte la aceasta dată, în Biserica Ortodoxă Română nu se ştie să fi existat vreun sfânt lăcaş cu hramul Sfintei Cuvioase Parascheva mai-nainte ca Biserica episcopală a Romanului să fi fost botezată cu  numele sfintei care astăzi este Ocrotitoarea Moldovei, asta în condiţiile în care cultul Cuvioasei Parasceva la Roman datează de peste 600 de ani, chiar cu circa 200 de ani mai-nainte ca Vasile Lupu să aducă la Iaşi sfintele moaşte ale Cuvioasei. Urmariti interviul urmator acordat unui post de radio din Iasi de PS. Dr. Ioachim Băcăuanul, Arhiereul vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, interviu care este foarte interesant şi lămureşte foarte bine o serie de amănunte care merită neapărat cunoscute.

















În urbea muşatină a Romanului tradiţia ortodoxă este atestată de peste 600 de ani...









Sfântul Teodosie, unul dintre mucenicii care au păstorit la Roman 
 

Sf. Teodosie de la Brazi


  
Începînd din anul 2003 pomenirile sfinţilor din calendarul ortodox pentru cinstita zi de 22 septembrie cuprind şi numele Sfîntului Teodosie, Întîistătător în scaunul episcopal al Romanului vreme de circa trei ani, în a doua jumătate a secolului al XVII-lea. Înainte de asta fusese Episcop de Rădăuţi iar după plecarea Sa din cetatea muşatină a fost investit în fruntea Mitropoliei Moldovei, mai mult silit. Canonizat în luna martie 2003, a fost trecut în calendarul zilei de 22 septembrie drept Sf. Ier. Mucenic Teodosie de la Mănăstirea Brazi Acest înalt ierarh care a zăbovit în tîrgul Romanului mai este cunoscut ca şi ctitor al Mănăstirii Bogdana-Bacău, precum şi a Schitului Brazi-Vrancea, actualmente Mănăstirea Brazi, unde sfîntul a cărei pomenire o facem aproape de finele lui răpciune îşi petrece astăzi odihna veşnică. Mare iubitor de sihăstrie, la bătrîneţe s-a retras în liniştea munţilor Vrancei, acolo unde a dobîndit şi cununa mucenicească, fiind ucis în iureşul unei invazii a tătarilor deoarece a tăinuit odoarele schitului unde cu voia Domnului se nevoia. De remarcat este faptul că Sf. Teodosie nu este singurul ierarh care a păstorit în eparhia Romanului şi care, ulterior, a fost canonizat de către Biserica Ortodoxă Romînă. Astfel, pe această listă mai figurează încă trei foşti Episcopi de Roman, după cum urmează: Sf. Ierarh Dosoftei, mitropolitul Moldovei, canonizat în luna iulie 2005 şi trecut în calendar în ziua de 13 decembrie, dar şi un ierarh de origini din Ardeal, Sf. Cuvios Pahomie de la Gledin, canonizat în noiembrie 2006 şi pomenit în fiecare an pe 14 aprilie. Ultimul, deocamdată, canonizat în luna iunie 2008 cu prilejul hramului Mănăstirii Neamţ, este Sf. Cuv. Ioan de la Rîşca şi Secu, a cărei pomenire se face pe 30 august. Acest sfînt ce poartă slăvitul de la Dumnezeu nume de Ioan a pastorit Episcopia Romanului între anii 1674 - 1685, mormîntul Său fiind astăzi lăsat spre bun loc de popas duhovnicesc la mănăstirea Secu-Neamţ.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu